Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2009 22:08 - Треньор отказал 500 000 евро подкуп
Автор: novred Категория: Спорт   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.12.2009 23:40


Ново разкритие за още по-нагъл опит да се манипулира изход на мача, част от мегаскандала с 200 срещи в Европа с уреден резултат, излезе вчера в сайта на германското списание “Шпигел”.

В петък изданието съобщи, позовавайки се на източници, запознати с разследването на прокуратурата в Бохум, че тото мафията е пробвала да повлияе на развоя на световната квалификация Босна - Турция, която се игра на 9 септември в Зеница. Според информацията на “Шпигел” на селекционера на домакините Мирослав Блажевич са били предложени 500 хиляди евро, за да загуби неговият тим от южната ни комшийка. Треньорът на Босна обаче категорично отказал. Самият Блажевич по-късно призна, че е бил атакуван с апетитното предложение да прибере половин милион от непознати за него хора. С равенството Босна на практика отказа турците от борбата за второто място в квалификационната група. Момчетата на Блажевич впоследствие изгубиха баражните мачове от Португалия и също няма да пътуват за мондиала.

Огромната сума за подкуп, която е била предложена на Блажевич, доказва, че мошениците са играели наистина на едро.

Досега се смяташе, че те са раздали към 600 хил. евро, за да манипулират мачове. Освен размера на подкупите вече официално се разшири и територията, на която е действал кръгът около братята Анте и Милан Шапина.

Пак по информация на “Шпигел” първоначалният списък от 9 европейски държави, където са действали пипалата на тото мафията, вече е разширен на 17. Братята Шапина трупали пари в азиатски банки, които били увеличавани от скандалния малайзиец Уилям Бил, който преди 2 г. бе в затвора за подобни далавери, а в момента отново има заповед за арестуване.

“Шпигел” пише още за фрапантен случай, при който подкуп бил скрит във футболна обувка. Става въпрос за 1500 евро, сложени в бутонка, за да загуби “Госларер” домакинството си с “Вилхемсхафен” в една от 4-те лиги на Германия, завършило 2:2. Полицията била обаче уведомена и конфускувала парите. Оказало се, че те били напъхани в бутонка на бившия германски национал Патрик Омовойела. “Подарявал съм много обувки, не помня вече на кого”, обяви той. (24часа)

БФС следи ситуацията в Европа

БФС следи доста изкъсо ситуацията с уредените мачове в Европа, обясни президентът на централата Борислав Михайлов. Ние сме дали отдавна съгласието си на УЕФА да ни включат в системата за ранно оповестяване на съмнителни мачове и до момента нямаме сигнал. Тя обхваща движението на залозите по цял свят и ако има движение на големи суми пари към един мач, се сигнализира националната федерация. Отделно направихме и работна група с представители на ГДБОП по този въпрос.

България наистина не е спомената до момента в разследването, като има единствено съмнения за гостуването на “Локо” (Мз) в Швейцария през паузата на първенството, когато българският отбор отнесе два пъти по 0:5. Това обаче бе отречено категорично, като в мачовете дори е имало доста сериозни сблъсъци на терена.

До момента разследването обхваща 17 държави, като най-сериозно е засегната Турция.

По традиция се е действало в ниските дивизии, защото там няма толкова сериозно следене от страна на властите.

aвтор: 24часа


Тагове:   треньор,   подкуп,   отказал,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novred
Категория: Хоби
Прочетен: 20341
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031